Componentele unui tractor

Daca detii un teren suficient de mare pentru a te putea numi agricultor, una dintre achizitiile pe care este bine sa le faci este un tractor. Un vehicul de tractiune care te poate ajuta la semanat, sapat si alte munci agricole este cel care iti va economisi suficient timp si bani, oferindu-ti sansa unor productii mari. Totusi, pe piata exista zeci de variante de tractoare. Doar tractoarele agricole se impart in mai multe categorii, putandu-se opta pentru tractoare viticole, pomicole, legumicole, etc. Pe langa acestea exista si tractoare industriale sau rutiere.

Pentru a putea face alegerea perfecta, un prim pas pe care trebuie sa il faci este sa stii care sunt componentele unui tractor. Din fericire, sunt asemanatoare cu cele ale unui automobil. Vei descoperi un motor, o pompa de apa tractor, frane, transmisii, etc.

Care sunt principalele componente ale unui tractor?
Motorul. Este sursa de energie si poate sa fie foarte puternic, de peste 120 de cai puternic, sau mai slabut. Exista chiar si tractorase de 2 cai putere. In general, motorul este propulsat prin ardere interna si functioneaza cu motorina sau benzina ce se transforma in energie mecanica. In ultimii ani au aparut si tractoarele electrice, care sunt si ele foarte interesante.

Transmisia. Modul de transmitere a miscarii de la motor catre organele de deplasare conteaza mult pentru simplitatea cu care poate sa fie folosit tractorul. Poti alege transmisie mecanica, hidraulica sau electrica. Varianta mecanica este cea mai populara fiind si cea mai veche. Majoritatea tractoarelor pe care le poti achizitiona second hand au transmisie mecanica si avantajele unei astfel de variante sunt numeroase. In primul rand, tractoarele cu transmisie mecanica sunt mai ieftine si in al doilea rand, sunt cunoscute de mai multi mecanici. Transmisiile hidraulice si elctrice sunt mai performante si mai usor de folosit, totusi.

Frana, rotile si alte componente. Desi un tractor nu circula cu viteze foarte mari, frana este foarte importanta, deoarece opreste un mastodont de catea tone. De asemenea, rotile si anvelopele care le acopera sunt importante. Exista varianta de tractoare cu anvelope normale, asemanatoare cu cele ale masinilor sau varianta de tractoare cu senile. In functie de terenul pe care urmeaza sa se foloseasca tractorul se poate decide si tipul de elemente care intra in contact cu terenul. Atentia acordata achizitiei unui tractor trebuie sa fie foarte mare, in conditiile in care un astfel de utilaj este destul de costisitor iar o alegere neinspirata poate sa duca la cheltuieli substantiale pe termen lung.